Transperante Blanche
Transparente Blanche har sina rötter i de baltiska staterna och spreds via Frankrike till Danmark och vidare till Sverige i slutet av 1800-talet. Sorten är en primör ibland den svenska frukten och skördas efterlängtad i början av augusti. Det är en sort som går hem överallt, till paj, i mos och att bara äta direkt. Transparente Blanche är till färgen ljust gult med ett vitt, saftigt fruktkött. Äpplet är väldigt känsligt för stötar och måste därför hanteras med stor försiktighet.

 

Alice
Sorten har sitt ursprung från en kärnsådd av Ingrid Marie på 1940-talet. Alice lämnade som första sort växtförädlingsinstitutet Balsgård 1963. Det är ett äpple som har vitt, fast fruktkött med både sötma och syra. Till färgen är det rött och skördas i slutet av augusti.


Discovery
Historien om sorten börjar på 1940-talet i England. Det var fruktodlingsarbetaren Mr Dummer som planterade kärnor av Worcester Parmän. Han valde sedan ut ett vackert träd med goda frukter för att plantera det framför sitt hus. Vägen dit blev en hård resa för det unga trädet med flera veckor ovan mark med endast en säck över rotklumpen. Slutligen hamnade det på sin plats och överlevde den hårda behandlingen. En plantskoleägare vid namn James Matthews fick upp ögonen för sorten och köpte ympor av Mr Dummer. 1962 marknadsfördes sorten som Discovery och började sedan odlas i Sverige i slutet av 1980-talet. Äpplet blir rött och har ett vitt, fast fruktkött. Plockning av Discovery sker i slutet av augusti.


Gravensteiner
Gravensteiner tros komma från en frösådd vid slottet Greesten på Danska Syd-Jylland och har odlats i Sverige sedan slutet av 1700-talet. Gravensteiner är känsligt för frost vilket gjorde att stora delar av trädbeståndet i mellersta Sverige dog under vintrarna 1939-1941. Sorten finns i både en gul variant och senare har även en röd variant dragits upp. Fruktköttet är krispigt och innehåller mycket smak. Gravensteiner skördas i början av september och är då uppskattad i köket.

 
James Grieve
James Grieve är inte bara namnet på sorten utan också namnet på mannen som förestod Dicksons plantskola i Edinburgh. Det var han som i slutet av 1800-talet drog fram just James Grieve. Omkring 1880 började sorten spridas men kom till Sverige först efter sekelskiftet. Äpplet är i grunden gult men blir vackert rödkindat. Fruktköttet är gulaktigt, saftigt, sött och har en smak som skiljer sig från många andra. Frukten mognar i mitten av september och håller sedan fram till december med varsam hantering.
 
Katja
Katja är en korsning mellan de brittiska sorterna James Grive och Worcester Parmän. Sorten togs fram på Balsgård 1947 för att fylla upp platsen som tidig september sort. Katja kom ut på den svenska marknaden 1968, men odlas även i England under namnet Cathy. Frukten har en något spetsig form och får en vackert röd färg. Fruktköttet är gulvitt, saftigt och sött. Efter en tids lagring blir skalet fett för att skydda äpplet mot uttorkning. Katja plockas i början av september.
 
Summerred
Det var K O Lapins vid en försöksstation i Summerland, Kanada som korsade McIntosh och Golden Delicious, resultatet blev Summerred som kom ut på marknaden 1974. Äpplet blir vinrött med avlång form. Under skalet döljer sig ett gulaktigt fruktkött, närmast skalet kan även detta bli rött. Summerred har en söt, uppfriskande, bärig smak. Sorten plockas i början av september.
 
Aroma
Aroma kommer ur en korsning av Ingrid Marie och Filippa som gjordes vid Alnarp 1947. Man sådde ut kärnorna på Balsgård och 1957 kunde man se resultat i form av ett välsmakande äpple. Sorten släpptes på marknaden 1973 och har blivit mycket populär. Aroma finns i flera varianter, från rödkindat till rött. Köttet är fast, något gulaktigt och är saftigt med sötma och syra. Det är en sort som förutom att ätas passar bra i matlagning. Plockning sker i slutet av september men frukten kan avnjutas ända fram till januari.
 

Rubinola
Rubinola kommer från Tjeckien och är en korsning mellan sorterna Prima och Rubin.

 
Cox Orangé
Omkring 1825 planterade engelsmannen Richard Cox ett antal kärnor. Från en av kärnorna kom ett träd vilket bar frukten som fick namnet Cox Orange. En plantskoleägare i närliggande Slough spred sorten 1850 och 1865 skaffade sig Olof Eneroth ympor från London vilka han odlade med gott resultat. Sorten finns i flertalet varianter där storlek och färg är förändrat. Äpplets fruktkött är nästan gult och fyllt av en säregen, aromrik smak. Frukten skördas i början av oktober och lagras sedan fram i november. Ett klassiskt juläpple.
 
Ingrid Marie
Det var omkring 1910 som läraren K Madsen på Danska Fyn upptäckte ett träd i skolträdgårdens hallonplantering. Trädet fick stå kvar och gav några år senare en vackert röd frukt. Sorten tros komma ur en kärna av Cox Orange och har fått sitt namn av Madsens bortgångna dotter. Ingrid Marie spred sig snart i Danmark och under 1930-talet började det också odlas i Sverige och Norge. Äpplet är rött och får en platt form. Fruktköttet är vitt, fast och saftigt. Ingrid Marie plockas i månadsskiftet september, oktober för att sedan lagras till november då det är klart för att ätas.
 
Belle De Boskop
En sort som på 1850-talet togs fram i den holländska staden Boskoop. I början av 1900-talet nådde sorten norra Europa och därmed Sverige. Äpplet har en gul bottenfärg och får ofta en grovt något skrovlig yta, men med en vackert röd solsida. Äpplet skördas i oktober och har goda förvaringsmöjligheter. Det är en sort som gör sig väldigt bra i köket, ett utmärkt matäpple.
 
Cortland
På en försöksstation i amerikanska Geneva korsade man 1898 Ben Davis och McIntosh vilket resulterade i ett äpple som skördades första gången 1906. Cortland kom till Sverige omkring 1920 för att provodlas i Skånska Alnarp. Äpplet har en mörkröd färg och ett vitt fruktkött. Den låga syran gör att många som inte tål andra äpplen kan äta just Cortland. I sallader behåller fruktköttet sin vitta färg länge utan att bli brunt. Cortland skördas i början av oktober.
 
Kim
Kim är en svensk korsning mellan Cortland och Ingrid Marie som gjordes på Balsgård 1946. Trädet bar sedan frukt första gången 1955 och 1976 kom sorten ut på marknaden. Namnet Kim sägs komma från sortens föräldrar med K för Cortland och IM för Ingrid Marie. Det är ett mörkrött äpple med vitt, fast fruktkött. Kim skördas i början av oktober för att sedan lagras fram i december. Ett vinteräpple som håller långt in på våren.
 
Gloster
Sorten har sitt ursprung i Tyska Jork där man 1951 korsade Glockenapfel och Richared Delicious. Resultatet blev Gloster som släpptes på marknaden 1969, det dröjde däremot några år innan sorten kom att odlas i Sverige. Äpplet är stor och vinrött när det är klart för att plockas i mitten av oktober. Frukten lagras sedan fram i december och håller samma höga kvalité långt fram på vårkanten. Gloster är även en sort som många äppleallergiker kan äta utan problem.
 
Mutzu
Mutzu är en korsning mellan Golden Delicious och Indo som gjordes på den Japanska försöksstationen Aomori 1930. Sorten började odlas i japan 1949 och spreds sedan på 1970-talet till bland annat Sverige. Frukten blir stor och gul med ett vitt, krispigt fruktkött. För att äpplet ska få sin sötma behöver det mogna på trädet till slutet av oktober. Efter skörd ska frukten lagras till december och kan sedan avnjutas fram till maj månad.